2014

 

SIZE

9,2 ha

 

TYPE

Competition

 

PROGRAM

Sustainable social housing of the future in Kolding

 

TEAM

Laust Sørensen, Michael Droob

 

 

 

The terrain in the area in Seest is hilly and falling 6 meters down to a lower-lying nature reserve. The landscapes industrial history has created huge mounds and recessed flat surfaces. This project creates a new relationship between the landscape elements. It creates new plateaus that will be part of a new harmonious landscape when merged with the existing terrain. This minimal transformation, creating a new landscape foundation, which in its nature is residential rather than industrial. The new road to the area is related to the landscape differences and winds so that steep surfaces is avoided. It efficiently and creates a coherent loop, with access to all 8 inhabitable plateaus. Parking is along the road sides, with access to the individual building sites.

 

The new complex of clusters interacts with the surrounding area, and locally with the surrounding landscape . Local differences provide diversity and interesting spaces, with its constantly changing nature and sizes. Between the individual clusters of housing is common areas, spaces without cars. All have their own private outdoor space, and between the houses, you can use bigger spaces and meet with your neighbors. There is possibilities for both community and individuality.

 

The housing has access to the community on one side,  access to the countryside and nature on the other. The housing consists of two basic forms. One is one level and has direct access to a private garden. The other is on two levels and has direct access to a private terrace garden. The houses are built with a load-bearing core and roof construction in concrete. By using concrete, a number of advantages is achieved. The thermal mass is high, which offers some advantages for energy, as heat during the day can be stored and acts as a buffer during the night. The geometric design of the houses, with its many surfaces facing the other heated buildings and the window area of only 16%, combined with a high thermal mass that would otherwise only be found in multi-storey buildings, means that the 2020 low energy requirements can be met without having to install solar panels.

SEEST KOLDING

Recreational areas

 

Marsh, lakes, forest, meadow and the plain are preserved.

Plateaus

 

Stage 1-2     35 New housing units     ·     Stage 3-8     95 New housing units

Trees

 

Lines of trees between the plateaus and local clusters of trees.

Housing plan

 

The housing structure is integrated within the context.

Street and Parking

 

The street follows the curvatures of the landscape, and distributes parking to the plateaus.

Trails and Pavement

 

The pavement between the housing clusters are connected by trails.

Landscape

 

All the houses has direct access to the nature on the outside

Community

 

The houses share a big green space and a community house between them.

Private Gardens

 

The houses in one plan has direct access to a private garden. The houses in two plans has direct access to a private roof terrace